🚚 GRATIS verzending voor aankopen boven de € 100 | ✅ 100 % tevredenheidsgarantie
Home / Tips en advies / Berekent u uw body mass index – BMI
 

Berekent u uw body mass index – BMI

Geschatte leestijd: 3 min
Geschreven door: Mike Gerrie
Datum van publicatie: 03/01/2022
Berekent u uw body mass index – BMI

Weet u welke persoonlijke informatie voor de meeste mensen het meest gênant is om over te praten?

Ongetwijfeld is dat lichaamsgewicht. Vooral omdat men het, in tegenstelling tot leeftijd of bijvoorbeeld lengte, wel kan beïnvloeden.

Daarom is het ook niet verrassend, dat iedereen stiekem erover nadenkt, wat hun ideale lichaamsgewicht is.

HOE WORDT HET IDEALE LICHAAMSGEWICHT BEREKEND?

Er zijn verschillende manieren om aan deze informatie te komen. Van alle die er zijn, valt de body mass index (BMI), die wordt bepaald met behulp van de onderstaande calculator, verreweg het meest op.

BMI CLASSIFICATIE
minder dan 18.5 Ondergewicht
18,5–24,99 Gezond gewicht
25–29,99 matig overgewicht (pre-obesitas)
30,0–34,99 ernstig overgewicht (obesitas klasse I)
35,0–39,99 ernstig overgewicht (obesitas klasse II)
meer dan 40 ziekelijk overgewicht (obesitas klasse III)

Hoe wordt het ideale lichaamsgewicht berekend

WAT IS HET BODY MASS INDEX (LICHAAMSMASSA-INDEX)?

Body Mass Index (BMI) wordt berekend door uw gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van uw lichaamslengte in meters. Daarmee kunt u bepalen wat er met uw gewicht aan de hand is.

Met behulp van de verkregen waarde kunt u uit de bovenstaande tabel zien of uw lichaamsgewicht te laag, optimaal is of dat u last heeft van overgewicht.

Als u merkt dat uw body mass index afwijkt van de gewenste klasse, kunt u met de bovenstaande calculator snel bepalen hoeveel kilogram u moet afvallen of aankomen.

Hoe komt u erachter? Daardoor dat u in de vergelijking de enige variabele die u kunt beïnvloeden – dat wil zeggen lichaamsgewicht – zo lang verandert dat u de optimale waarde krijgt.

Zo komt u er snel achter hoe ver u werkelijk van uw “ideale” gewicht verwijderd bent.

De belangrijkste vraag is echter of deze informatie daadwerkelijk klopt.

Het is waar dat de body mass index lange tijd als een zeer betrouwbaar cijfer werd beschouwd, toen het gesprek zich richtte op het ideale lichaamsgewicht. Maar ik waarschuw u dat deze methode nogal wat concrete tekortkomingen heeft.

DE TEKORTKOMINGEN VAN DE ITM-CALCULATOR

In feite werd de BMI bedoeld om het bewustzijn onder de algemene bevolking te verhogen.

Er is namelijk een correlatie tussen een hoge body mass index en een hogere kans op het ontstaan ​​van bepaalde ziekten, maar dat is nog verre van genoeg om uw ideale lichaamsgewicht te kunnen bepalen.

LICHAAMSMASSA-INDEX-TABELLE: DE BEREKENINGSFORMULE

Wat is het body mass indexBovendien is de formule die wordt gebruikt om de BMI te berekenen vrij bescheiden:

BMI = lichaamsgewicht (kg) / (lengte (m))2

Zoals u snel kunt zien, worden alleen gewicht en lengte in aanmerking genomen in de vergelijking, wat verre van voldoende is om de werkelijke situatie van een persoon te schetsen.

Onthoudt u dat het aandeel spiermassa, het aandeel water in het lichaam, genetica, verlangens, doelen, enz. ook een belangrijke rol spelen in uw welzijn, gezondheid en lichaamsvorm.

Absoluut, het ideale gewicht van iemand die een marathon wil lopen, of van iemand die gewoon een beetje meer gespierde lichaamsbouw wil, zal heel anders zijn, ondanks hun identieke lichaamslengte.

Dit is niet het enige probleem met verschillen.

IS BMI ANDERS VOOR VERSCHILLENDE GESLACHTEN?

Is bmi anders voor verschillende geslachten

Naast het bovenstaande ontstaat er een bijkomend probleem omdat de BMI niet verschillend is voor verschillende geslachten. Ondanks het feit, dat verschillen in vetgehalte in principe optreden bij dezelfde body mass index, wordt hier nergens rekening mee gehouden. Het is echter duidelijk dat het aandeel vet een nog belangrijkere rol speelt als het gaat om kwaliteit van leven.

Ook individuele wensen verschillen enorm. Hoe verschillende mensen willen dat ze eruitzien of hoe ze zich hun ideaal lichaam voorstellen.

Laat u zich daarom niet misleiden door op geslacht gebaseerde rekenmachines, want welke optie u ook kiest, het eindresultaat verandert niet. Dat is gewoon misleiding en het is juist goed dat u hiervan op de hoogte bent.

En nog een belangrijk voorbehoud …

BMI VOOR OUDERE MENSEN

Naast het bovenstaande moet worden opgemerkt dat de BMI-berekening niet verandert met de leeftijd.

En dat kan op zijn beurt een extra risico opleveren.

Er is namelijk bijna onvermijdelijk dat een persoon met het ouder worden een bepaalde hoeveelheid spiermassa zal verliezen. En als het gewicht onveranderd blijft, betekent dit dat het verschil waarschijnlijk wordt “gedekt” door een toenemend aandeel overtollig vet.

Daarom is het des te belangrijker om de aandacht op deze regel te vestigen, omdat er steeds meer mensen in de war zijn, omdat ondanks dezelfde BMI hun welzijn verandert.

Dit betekent dat het ongeacht alles de lichaamssamenstelling, dat wil zeggen de verhouding tussen het aandeel spiermassa en het aandeel vet, een heel belangrijke rol speelt.

En hoe zit het met BMI en kinderen?

BMI BIJ KINDEREN

Bmi bij kinderenEerlijk gezegd …

Ook voor kinderen is deze optie om het ideale lichaamsgewicht te berekenen verre van de beste. Het is waar dat de indeling van kinderen volgens de body mass index anders is dan die van volwassenen, maar desalniettemin is deze behoorlijk gebrekkig. Er wordt rekening gehouden met leeftijd en geslacht, maar de klassen zijn erg algemeen en geven geen realistisch beeld van de bevolking.

Daarom raad ik u aan om de bepaling van uw ideale gewicht op een heel andere manier te benaderen.

Luister …

We kennen weliswaar bepaalde aanbevelingen en richtlijnen, maar er bestaat geen rekenmachine die precies zou bepalen hoeveel kilogram u moet wegen.

Simpelweg omdat alleen u weet hoe u zich voelt in uw lichaam.

In plaats van uw hoofd te breken over uw sociaal voorgeschreven ideale lichaamsgewicht, luistert u liever naar uzelf en uw lichaam en concentreert u zich op de volgende stap.

Afhankelijk van hoe u zich door uw transformatie voelt, zal het pas na verloop van tijd duidelijk worden wat het beste voor u is. Op dit moment maakt het niet eens uit of het 70, 68 of 65 kilo is, het is belangrijk dat u in de goede richting begint te bewegen.

Daarom vergeet u de BMI-calculator en vervangt u deze door de veel geavanceerdere methode die op u wacht op de onderstaande link. Deze methode houdt rekening met uw lengte, gewicht, leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en, wat eigenlijk het belangrijkst is …

uw doelstellingen!

En als de kroon op het werk onthult het wat er op uw menu moet staan, zodat u uw “perfecte” figuur zo snel mogelijk kunt bereiken …

Het maakt niet uit wat u wilt bereiken – een gematigde, gezonde en gevarieerde voeding zal een sleutelrol spelen op de weg naar succes.

Dus ik kijk nu al naar uw bericht uit – laat u me weten wat uw doel is en ik help u graag verder.

Schrijf hieronder in de commentaar of stuur mij en mijn team van experts een mail op [email protected].


Delen op sociale netwerken

Over Mike

Geschreven door Mike Gerrie, internationaal gecertificeerde personal trainer en mede-oprichter van het Golden Tree-portaal met blog en tips over actief en gezond leven, dat maandelijks door meer dan 100.000 lezers wordt bezocht.

Leest u meer over de auteur
Met het juiste advies en de juiste informatie kan iedereen zijn doel bereiken - u ook!
Vult u uw e-mailadres in en ontvangt u gratis tips die al meer dan 10.000 Nederlanders en Belgen hebben geholpen.
Laten we vrienden zijn ;)