šŸšš GRATIS verzending voor aankopen boven de ā‚¬ 100 | āœ… 100 % tevredenheidsgarantie
Home / Tips en advies / Hoe kunt u voorgoed een einde maken aan een slechte adem?
 

Hoe kunt u voorgoed een einde maken aan een slechte adem?

Geschatte leestijd: 5 min
Geschreven door: Mike Gerrie
Datum van publicatie: 04/09/2023
Hoe kunt u voorgoed een einde maken aan een slechte adem?

Hebt u het gevoel dat u goed zorgt voor uw mondhygiƫne, maar toch nog last hebt van een slechte adem?

Gelukkigerwijs is dit niet alleen uw probleem. De helft van de wereldbevolking heeft last van halitose (slechte adem).

Feit is dat min of meer iedereen dit probleem af en toe tegenkomt.

Maar u bent het er waarschijnlijk wel mee eens dat een permanent slechte adem geen fluitje van een cent is, maar wel iets wat een negatieve invloed kan hebben op uw zelfvertrouwen.

Als u ’s ochtends een slechte adem hebt, dat verdwijnt als u uw tanden poetst, is dat volkomen normaal.

Goede mondhygiƫne staat daarom altijd op de eerste plaats van maatregelen tegen een slechte adem!

Maar helaas is zelfs regelmatig tandenpoetsen en flossen soms niet genoeg. In sommige gevallen is er nog steeds sprake van een slechte adem, zelfs als u een goede mondhygiƫne hebt.

Het is belangrijk om te onthouden dat een slechte adem ook kan worden veroorzaakt door bepaalde gezondheidsproblemen …

Waarom is een slechte adem (halitose) zo’n veelvoorkomend probleem en wat kunt u doen om ervan af te komen?

Hieronder vindt u het antwoord en veel informatie over wat een slechte adem kan vertellen over uw gezondheid.

INHOUDSOPGAVE

 1. DE 6 BELANGRIJKSTE REDENEN VOOR SLECHTE ADEM
 2. WAT ONTHULT UW ADEM OVER UW GEZONDHEID?
 3. 3 STAPPEN NAAR EEN BETERE ADEM

DE 6 BELANGRIJKSTE REDENEN VOOR SLECHTE ADEM

“Ik wed dat ze hun tanden niet poetsen!” is waarschijnlijk de eerste gedachte als u iemand ontmoet met een slechte adem.

U moet zich er echter van bewust zijn dat de oorzaken voor een slechte adem verschillend kunnen zijn, dus oordeelt u niet te snel.

Hoewel onvoldoende mondhygiƫne nog steeds de meest voorkomende oorzaak is van een slechte adem, kan halitose ook ontstaan door ziekte of zelfs door het innemen van bepaalde medicijnen.

6 belangrijkste oorzaken van een slechte adem

Leest u hieronder meer over de 6 belangrijkste oorzaken van een slechte adem.

SLECHTE MONDHYGIƋNE

De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem is inderdaad slechte mondhygiƫne. Als u uw tanden niet goed verzorgt, kunt u gaatjes krijgen of een aantal tandvleesaandoeningen die uw adem kunnen aantasten. Onregelmatig poetsen kan er ook betekenen dat voedseldeeltjes in de mond (tussen de tanden en het tandvlees) achterblijven, wat tandplak en een slechte adem veroorzaakt. Een van de meest voorkomende oorzaken voor een slechte adem door tandvleesaadoeningen is gingivitis; een ontsteking van het tandvlees.

BEPAALDE VOEDINGSMIDDELEN

Sommige voedingsmiddelen met een sterke geur en smaak, zoals knoflook, uien, vis, gekruid voedsel, enz. kunnen ook een slechte adem veroorzaken.

ROKEN

Roken is een van de grootste boosdoeners die een slechte adem veroorzaken. Regelmatig roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van bepaalde tand- en tandvleesaandoeningen.

Droge mond

DROGE MOND

Zelfs een droge mond kan een slechte adem veroorzaken! Een gebrek aan speeksel zorgt namelijk ervoor dat bacteriƫn zich overmatig vermenigvuldigen in de mondholte. Daarom hebben mensen die met hun mond open slapen vaak last van een slechte adem.

ZIEKTE

Een slechte adem kan ook worden veroorzaakt door bepaalde ziekten die niet direct verband houden met de mondholte, zoals diabetes of bepaalde maagproblemen, bijv. brandend maagzuur. Een slechte adem bij kinderen wordt ook vaak veroorzaakt door aandoeningen aan de luchtwegen of neusproblemen.

BEPAALDE MEDICIJNEN

Sommige medicijnen verminderen de speekselproductie, wat dientengevolge kan leiden tot een slechte adem. De afbraak van bepaalde medicijnen, zoals nitraatmedicijnen, chemotherapiemedicijnen en sommige kalmeringsmiddelen, kan ook bijdragen aan een slechte adem.

Een slechte adem afkomstig van de maag

WAT ONTHULT UW ADEM OVER UW GEZONDHEID?

Interessant genoeg kan een slechte adem een aantal gezondheidsproblemen onthullen.

Een ammoniakadem kan bijvoorbeeld wijzen op nierproblemen, terwijl een zure adem kan wijzen op problemen met de spijsvertering.

Als halitose aanhoudt, zelfs na grondig tandenpoetsen, kan het een teken zijn van een infectie in de mondholte.

Hieronder meer over de verschillende soorten halitose en hun oorzaken.

SLECHTE ADEM UIT DE MAAG

Een slechte adem afkomstig van de maag kan worden veroorzaakt door zure reflux of de aanwezigheid van een bacterie (Helicobacter pylori) in de maag. Dit type halitose wordt vaak beschreven als een onaangename, zure geur die uit het spijsverteringskanaal komt. Zure adem kan worden veroorzaakt door zure reflux, maar het kan ook wijzen op andere maag-, spijsverterings- of darmproblemen.

SLECHTE ADEM UIT DE KEEL

Een slechte adem, die van dieper in de keel komt, kan verband houden met infecties, ontstekingen of andere problemen.

Slechte adem bij een kind kan het gevolg zijn van een neusprobleem of een bacteriƫle keelinfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een slechte mondhygiƫne of problemen met de spijsvertering.

SLECHTE ADEM NA HET TANDENPOETSEN

Knoflookgeur

Een slechte adem na het tandenpoetsen kan een teken zijn van een infectie in de mondholte, een tandontsteking of een slechte mondhygiƫne.

SLECHTE ADEM NA EEN MAALTIJD

Knoflookgeur wordt meestal veroorzaakt door het eten van voedsel met een sterke geur, zoals knoflook. Deze geur kan lang in de mond blijven hangen en is helaas moeilijk weg te krijgen.

Visachtige geuren kunnen duiden op nierproblemen. Dit kan ook geassocieerd worden met een stofwisselingsstoornis die trimethylaminurie heet.

Uiengeur ontstaat meestal na het eten van uien; in de meeste gevallen is er geen reden tot ongerustheid en kunt u ervan af met groene thee of citroensap.

De geur van rotte eieren wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriƫn in de mond of het spijsverteringskanaal die zwavelverbindingen produceren.

SLECHTE ADEM DOOR VERSCHILLENDE ZIEKTEN OF MEDICIJNEN

Acetongeur komt vaak voor bij diabetes. Het wordt veroorzaakt door een vertraagde koolhydraatstofwisseling, wanneer het lichaam vet gaat gebruiken als brandstof.

adem naar naftaleen

Als uw adem naar naftaleen (chemicaliƫn) ruikt, kan dit worden veroorzaakt door stofwisselingsstoornissen of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Een naar ammoniak ruikende adem kan een teken zijn van problemen met de eiwitstofwisseling of een teken van een verminderde nierfunctie.

Een vies ruikende adem, die op ontlasting doet denken (fecale geur) kan in verband worden gebracht met verschillende infecties van het spijsverteringsstelsel.

Indien u al langere tijd last hebt van een van de bovenstaande soorten halitose, raden we u aan om zo snel mogelijk naar uw tandarts te gaan.

3 STAPPEN NAAR EEN BETERE ADEM

Er zijn verschillende methoden om de conditie te verbeteren die u gemakkelijk in uw dagelijkse routine kunt opnemen.

Een snelle oplossing is bijvoorbeeld al voldoende water innemen om een droge mond te voorkomen.

Een goede mondhygiƫne is natuurlijk ook belangrijk, dus poetst u uw tanden minstens twee keer per dag met hoogwaardige tandpasta!

Hier leest u hoe kruiden uit uw eigen tuin kunnen helpen bij een slechte adem en welke andere oplossingen er zijn.

OPLOSSINGEN VAN UW EIGEN TUIN

Vraagt u zich af of er voedsel bestaat voor een betere adem? Het antwoord is bevestigend!

U kunt uzelf helpen met een aantal natuurlijke oplossingen die u in uw eigen tuin kunt vinden.

Oplossingen van uw eigen tuin

 • Peterselie: Het kauwen van verse peterselie na de maaltijd kan helpen om slechte geuren en smaken in de mond te elimineren. Peterselie heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die het tandvlees gezond houden.
 • Munt: Muntblaadjes hebben een verfrissend effect. U kunt erop kauwen of een verfrissend mondwater maken.
 • Kardemom: Deze aromatische specerij kan slechte adem helpen voorkomen door erop te kauwen, er thee van te zetten of het aan verschillende gerechten toe te voegen.
 • Appels: Omdat ze rijk zijn aan vezels, kunnen ze helpen om bacteriĆ«n te verwijderen en de mondhygiĆ«ne op peil te houden.
 • Wortels: Omdat het eten van wortels veel kauwen vereist, kan het helpen de tanden te reinigen en voedselresten te verwijderen.
 • Planten met antimicrobiĆ«le eigenschappen: Sommige planten, zoals salie en tijm, hebben natuurlijke antimicrobiĆ«le eigenschappen. U kunt er thee van zetten of ze als specerij gebruiken.

JUISTE MONDHYGIƋNE

Regelmatige mondhygiƫne is natuurlijk ook de sleutel tot het voorkomen van een slechte adem.
Ademspray

Regelmatig poetsen en flossen kan u helpen om een slechte adem en andere tandproblemen te voorkomen.

Er zijn ook een paar commerciƫle hulpmiddelen die u helpen om fris te blijven:

 • Ademspray: Er zijn een aantal luchtverfrissers die erg handig zijn om de mond te verfrissen en een slechte adem te verbeteren.
 • Pil tegen slechte adem: Er is ook hulp in de vorm van tabletten of capsules die u meerdere keren per dag inneemt om een slechte adem te voorkomen.
 • Thuispraktijken tegen slechte adem: Als u zuiveringszout mengt met water en de oplossing gebruikt in plaats van mondwater, kunt u uw adem aanzienlijk verbeteren. Uw mond spoelen met zout water werkt ook.

En natuurlijk is een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiĆ«nist een ā€œmustā€ voor een gezonde mond.

Dit is wat u nog meer kunt doen om uw ademhaling te verbeteren …

PROBIOTISCH POEDER

Een slechte adem wordt ook vaak in verband gebracht met een onevenwicht van bacteriƫn in de mond of het spijsverteringsstelsel.

Probiotische poeders bevatten nuttige bacteriƫn die van nature aanwezig zijn in het lichaam.

Deze bacteriƫn spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht van micro-organismen in het spijsverteringskanaal en andere delen van het lichaam.

Probiotische poeders kunnen op verschillende manieren helpen bij een slechte adem, bijvoorbeeld door:

 • micro-organismen in de mond reguleren,
 • de groei van bacteriĆ«n in het spijsverteringskanaal voorkomen EN
 • spijsverteringsproblemen verminderen.

We hebben zelf de mouwen opgestroopt en in samenwerking met experts op het gebied van mondgezondheid een unieke oplossing ontwikkeld die zowel preventief als curatief fungeert, en die in minder dan 30 seconden per dag zorgt voor de perfecte balans van het microbioom in de mond.

Perfecte balans van het microbioom in de mond

Golden Tree Oral Biotics is een unieke oplossing onder de orale probiotica.

Golden Tree Oral Biotics is een geweldige 4-in-1 oplossing:

 1. ze vermindert de kans op tandbederf;
 2. ze helpt enzymen produceren die tandplakvorming voorkomen;
 3. ze bestrijdt schadelijke bacteriƫn die gingivitis veroorzaken EN
 4. ze zorgt voor de productie van antimicrobiƫle peptiden die zich actief richten op schadelijke bacteriƫn die een slechte adem veroorzaken.

Het brede werkingsspectrum van Oral Biotics is te danken aan de volgende vijf stammen:

 • Streptococcus salivarius (BLIS K12),
 • Streptococcus salivarius (BLIS M18),
 • Bifidobacterium lactis (Bl-04),
 • Lactobacillus paracasei (Lpc-37Ā®) in
 • Lactobacillus reuteri.Golden Tree Oral Biotics

Dit complex van stammen combineert 7 miljard goede bacteriƫn die u effectief beschermen tegen:

 • tandplak,
 • gingivitis,
 • tandsteen,
 • cariĆ«s en
 • een slechte adem.

En hoe gebruikt men orale probiotica in poedervorm? Eenmaal per dag consumeert u de inhoud van het zakje. Eenvoudiger dan dit wordt het niet.

We hopen dat u deze fantastische oplossing snel uitprobeert en ons positieve feedback geeft, want we weten zeker dat u positief verrast zult zijn door de resultaten.


Delen op sociale netwerken

Over Mike

Geschreven door Mike Gerrie, internationaal gecertificeerde personal trainer en mede-oprichter van het Golden Tree-portaal met blog en tips over actief en gezond leven, dat maandelijks door meer dan 100.000 lezers wordt bezocht.

Leest u meer over de auteur
WIJ RADEN AAN
het product dat in de blog is gebruikt.
Complex van melkzuurbacteriƫn voor mondhygiƫne.
Met het juiste advies en de juiste informatie kan iedereen zijn doel bereiken - u ook!
Vult u uw e-mailadres in en ontvangt u gratis tips die al meer dan 10.000 Nederlanders en Belgen hebben geholpen.
Laten we vrienden zijn ;)