🚚 GRATIS verzending voor aankopen boven de € 100 | ✅ 100 % tevredenheidsgarantie
Home / Tips en advies / Wat helpt tegen brandend maagzuur?
 

Wat helpt tegen brandend maagzuur?

Geschatte leestijd: 6 min
Geschreven door: Mike Gerrie
Datum van publicatie: 11/04/2022
Wat helpt tegen brandend maagzuur?

Vindt u pizza, burger, chocolade of pasta weerzinwekkend?

Waarschijnlijk niet.

Iedereen houdt soms van een “vette hap” of een “zondige zondag”, mij inbegrepen.

Maar let op!

Het punt van een vette hap is om ervan te genieten, niet om te lijden, zeker niet keer na keer.

INHOUDSOPGAVE

 1. EEN ONCOMFORTABEL GEVOEL WAARAAN U INTENSIEF LIJDT
 2. WAAROM HEB IK LAST VAN BRANDEND MAAGZUUR?
 3. SYMPTOMEN VAN BRANDEND MAAGZUUR, DIE U ALS EEN CONCRETE WAARSCHUWING MOET NEMEN
 4. GEVAARLIJKE GEWOONTEN DIE BRANDEND MAAGZUUR VEROORZAKKEN
 5. WINDERIGHEID EN EEN TRAGE SPIJSVERTERING: EEN RECEPT VOOR EEN RAMP
 6. EEN EFFECTIEVE OPLOSSING IS EENVOUDIG
 7. WAT OOK HELPT IN DE STRIJD TEGEN BRANDEND MAAGZUUR

EEN ONCOMFORTABEL GEVOEL WAARAAN U INTENSIEF LIJDT

Waarom heb ik last van brandend maagzuur

Als u na een leuke maaltijd weer krabben, branden en pijn voelt, is dat een duidelijk teken dat u last hebt van brandend maagzuur.

Het is een uiterst vervelende situatie die ongetwijfeld de kwaliteit van uw leven aantast.

Maagzuur kan ’s nachts uw welverdiende rust vernietigen, en tegelijkertijd is het vaak de reden waarom u liever thuis blijft dan dat u zich plezier en ontspanning toelaat.

Omdat ik weet dat u ervan droomt eindelijk van die brandende pijn af te komen die u keel bezet, ben ik blij om u te vertellen e dat vandaag uw geluksdag is.

Kijk …

Als u begrijpt waarom dit onaangename gevoel ĂĽberhaupt optreedt, garandeer ik u dat u veel sneller een oplossing zult vinden dan u zich zelfs maar kunt voorstellen.

En als de klap op den vuurpijl kunt u het in slechts een paar seconden uitproberen.

Ik weet, ik weet – geweldige informatie! Dus ik stel voor dat we zo snel mogelijk onthullen waarom brandend maagzuur ontstaat.

WAAROM HEB IK LAST VAN BRANDEND MAAGZUUR?

Oke …

Personen, die zich ervan bewust zijn, dat brandend maagzuur nauw verband houdt met een van de belangrijkste spieren in het menselijke lichhaam, zijn vrij zelden.

Dat klopt!

De onderste slokdarmsluitspier
De pijlen geven de locatie van de onderste slokdarmspier aan.

Na een maaltijd, reist voedsel door de slokdarm naar de maag. De onderste slokdarmsluitspier (ook “de onderste slokdarmsfincter op “LES” genoemd), maakt deze doorgang mogelijk en zorgt ervoor dat dit uiterst belangrijke proces zonder grote problemen verloopt en dat er ook daadwerkelijk stukjes voedsel in de maag komen.

Tegelijkertijd verhindert diezelfde spier dat de maaginhoud terugkeert naar de slokdarm.

En het is precies dit punt van uw spijsverteringskanaal dat een van de belangrijkste rollen speelt.

Kijk …

Om ervoor te zorgen dat voedsel zijn textuur verandert en verder door uw spijsverteringskanaal reist en het lichaam van voedingsstoffen voorziet, is maagzuur betrokken bij het metabolisme.

Daar hebt u in principe geen last van omdat de maagwand zich aanpast aan de zuurgraad ervan.

Dit geldt natuurlijk niet voor uw slokdarm. Omdat het slijmvlies van de slokdarm anders is dan het slijmvlies van de maag, kunnen er daar ernstige problemen optreden.

Een oncomfortabel gevoel waaraan u intensief lijdtNamelijk …

Als het gebeurt, dat de onderste slokdarmsluitspier zijn werk niet doet, is de zaak logisch. Zoals bij een flesdop die niet strak zit, spat de zure maaginhoud bij een losse sluitspier tegen de slokdarm.

En dit is de belangrijkste reden waarom u worstelt met brandend maagzuur.

SYMPTOMEN VAN BRANDEND MAAGZUUR, DIE U ALS EEN CONCRETE WAARSCHUWING MOET NEMEN

In feite is brandend maagzuur een veel voorkomend probleem. En als u maar een keer per jaar ermee problemen hebt, dan hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken, want de gevolgen ervan zijn niet fataal. Maar desondanks is het leuk om te weten, hoe u brandend maagzuur heel snel kunt blussen – daarom ga ik hieronder een paar trucjes onthullen.

Maar let op …

Als u meerdere keren per maand onaangename symptomen ervaart, zoals:

 • brandende pijn in de slokdarm,
 • onaangenaam gevoel in de bovenbuik,
 • oprispingen,
 • spontane terugkeer van voedsel in de mondholte,
 • mondzweren,
 • slechte adem;
 • een bittere smaak in de mond …of zelfs
 • overgeven …

dan is de situatie heel duidelijk.

Uw onderste slokdarmsluitspier is erg moe, wat betekent dat u hem te hulp moet komen. Anders kan occasioneel brandend maagzuur veranderen in een chronische ziekte die bekend staat als GORD (gastro-oesofageale refluxziekte).

De gevolgen van deze ziekte kunnen zeer ernstig zijn. Chronische heesheid, terugkerende keelpijn, pijnlijk slikken, constant hoesten, enz.

Het is daarom belangrijk dat we de volgende vraag zo snel mogelijk beantwoorden …

Hoe zich te ontdoen van brandend maagzuur?

GEVAARLIJKE GEWOONTEN DIE BRANDEND MAAGZUUR VEROORZAKKEN

Het eerste waar we ons op moeten concentreren, zijn ongetwijfeld ongezonde gewoonten of oorzaken van brandend maagzuur, die een negatieve invloed hebben op de genoemde spier en de kracht of efficiëntie ervan verminderen.

Frequente koffieconsumptieDit betekent dat u met name moet vermijden:

 • frequente koffieconsumptie,
 • roken,
 • alcohol,
 • koolzuurhoudende dranken en
 • bepaalde voedingsmiddelen zoals tomaten, muntthee, grote hoeveelheden knoflook en uien, walnoten, kwark, rode pepers, paprika’s, vet en gefrituurd voedsel, enz.

Dit zijn de bewegingen en voedingsmiddelen die de onderste slokdarmspier ontspannen en aanzienlijk minder effectief maken.

Nou dan … En wat als je relatief matig en gezond eet, geen koffie drinkt, niet rookt, af en toe een glaasje koolzuurhoudende drank drinkt en toch vaak last krijgt van brandend maagzuur?

Een zeer interessante vraag die een groeiend aantal mensen in verwarring brengt.

Als u ook met dit probleem worstelt en u zich terdege bewust bent van deze situatie, dan moeten we wat dieper kijken.

Een situatie die ook de kracht van de onderste slokdarmspier negatief beĂŻnvloedt, is namelijk een vernietigde darmflora.

Kijk …

WINDERIGHEID EN EEN TRAGE SPIJSVERTERING: EEN RECEPT VOOR EEN RAMP

Winderigheid en een trage spijsvertering een recept voor een rampUw darmen herbergen een enorm aantal “goede” en “slechte” bacteriĂ«n. Dit zijn organismen die nodig zijn voor het soepel functioneren van uw lichaam en een belangrijke factor zijn in het welzijn en de gezonde lichaamsbouw.

En zolang de verhouding van verschillende bacteriën in uw darm optimaal is, moet u zich geen zorgen maken.

Als het echter gebeurt dat door verschillende factoren zoals stress, gebrek aan rust, onevenwichtige voeding, enz. zijn er ongunstige veranderingen in uw microbioom, dan is het logisch dat u constant last hebt van brandend maagzuur.

Hoezo?

Naarmate slechte bacteriën de dominante rol overnemen, begint zich aanzienlijk meer gas op te hopen in uw darm. Deze “gassen” zetten uit, nemen geleidelijk meer en meer ruimte in beslag en hebben zo een negatieve invloed op de onderste slokdarmsluitspier. Naarmate de druk sterker wordt, wordt de sluitspier blootgesteld aan meer kracht en begint hij op een gegeven moment te bezwijken. De gevolgen zijn duidelijk.

Bovendien heeft de vernietigde darmflora een negatieve invloed op de synthese van metabole enzymen, wat uw spijsvertering aanzienlijk vertraagt, waardoor de druk in uw maag na elke voedselinname nog groter is.

EEN EFFECTIEVE OPLOSSING IS EENVOUDIG

Daarom weest u voorzichtig …

Als u ondanks een relatief gezonde levensstijl vaak last hebt van brandend maagzuur, wacht u dan niet langer en voegt u dit hoogwaardige probiotisch complex aan u menu toe. Het is een fantastische oplossing, waarmee u op de meest simpele manier uw darmen kunt verrijken met goede bacteriën. Zo zorgt u voor een perfecte balans, een gezond microbioom en een sterke slokdarmspier.

En u moet ook niet vergeten …

Door dit te doen concentreert u zich op de oorsprong van het probleem en niet alleen op de symptomen, wat verreweg het belangrijkste is.

WAT OOK HELPT IN DE STRIJD TEGEN BRANDEND MAAGZUUR

Maar het kan echter nochtans voorkomen dat u maagzuur krijgt.

Dit gebeurt meestal als u de “gulden regel” van gematigdheid vergeet.

Aangezien we ons allemaal van tijd tot tijd in een dergelijke situatie bevinden, is het erg belangrijk dat u weet hoe u moet reageren, dat u dit onaangename probleem in slechts een paar minuten overwint zodat het uw dag niet bederft.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen. Maar ik vind het echter heel belangrijk dat u twee strategieën vermijdt die veel voorkomen in verband met brandend maagzuur.

Wat ook helpt in de strijd tegen brandend maagzuurMelk als wondermiddel bij brandend maagzuur is zeker een van de bekendste oplossingen die u zelf ook waarschijnlijk soms gebruikt. De vraag is: is het echt effectief?

Het probleem is dat melk eigenlijk een drank is die de maag kan stimuleren om nog meer maagzuur aan te maken. Dit betekent dat er een mogelijkheid bestaat dat een individu als gevolg ervan nog ernstigere gevolgen van brandend maagzuur kan ondervinden.

En net zo ongunstig zijn verschillende medicijnen.

Oke …

Ik ben het ermee eens dat deze uitdrukkelijk helpen in de strijd tegen brandend maagzuur, maar u moet niet vergeten dat ze tegelijkertijd een concrete belasting voor uw lichaam vormen.

En als u met deze oplossing vaak brandend maagzuur probeert te “blussen”, kunnen de gevolgen hiervan op een zeer onaangename manier worden uitgedrukt.

Daarom raad ik u aan om bij incidentele maagzuurproblemen een van de volgende drie strategieën te gebruiken.

ZUIVERINGSZOUT (NATRIUMBICARBONAAT)

ZuiveringszoutDe eerste strategie die wordt beschouwd als een uiterst effectieve natuurlijke remedie tegen brandend maagzuur en onmiddellijke verlichting biedt, bestaat uit twee elementen.

Dat zijn:

 • Water en
 • zuiveringszout (natriumbicarbonaat).

Bij brandend maagzuur wordt zuiveringszout als een wondermiddel beschouwd, omdat het een maagzuurremmer is die overtollig maagzuur neutraliseert dat in de slokdarm terechtkomt en hevige pijn veroorzaakt.

Dus ik raad u aan om gewoon een halve theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) te mengen met ongeveer twee deciliter water – en het wonderdrankje is klaar! Ondanks de ietwat onaangename smaak, verzeker ik u dat de verlichting onmiddellijk zal zijn.

BANANEN

BananenDit alledaagse voedingsmiddel dat waarschijnlijk vaak een integraal onderdeel van uw dieet is, kan ook een vergelijkbaar effect hebben als zuiveringszout. Bananen hebben de optimale pH-waarde, wat essentieel is als u maagklachten wilt verzachten en van maagzuurgerelateerde onaangename pijn af wilt komen.

De textuur van bananen heeft ook een gunstig effect op de geĂŻrriteerde slokdarm, waardoor we spreken van een “dubbele overwinning“.

Dus als u maagzuur krijgt, is dit een geweldige oplossing: voegt u dan een ​​halve banaan met een snufje kaneel toe aan uw ontbijt of mengt u het in vlokken, om de situatie snel onder controle te krijgen.

 GEMBER, het wonder-worteltje

GemberIn tegenstelling tot de eerste twee strategieën, die in feite gericht zijn op het reguleren van de zuurgraad, verlicht de derde oplossing de ontsteking veroorzaakt door de storing van de onderste slokdarmspier.

Gember, dat al eeuwenlang als een fantastische oplossing wordt beschouwd als u last hebt van hoofdpijn, misselijkheid, pijn en zwelling, helpt ook bij brandend maagzuur.

Het is een heerlijk voedingsmiddel dat u op de verschillendste manieren kunt eten, en de makkelijkste manier is om heerlijke gemberthee te maken.

Dus …

Als u vanaf vandaag nog last van brandend maagzuur krijgt, weet u nu hoe u dat snel en effectief kunt “blussen”.

Trouwens, de meeste van mijn klanten gebruiken ook probiotica om te helpen bij het brandende gevoel.

Met deze eenvoudige gewoonte van 30 seconden nemen ze afscheid van dit zeer ongemakkelijke gevoel en zorgen ervoor dat het hen niet meer overkomt.

Complete Biotics

In Complete Biotics vindt u meer dan 20 miljard goede bacteriën per capsule.

Dit betekent dat ons probiotische complex concrete verlichting biedt en u verlost van de kwalen en kwellingen die gepaard gaan met uw spijsvertering.

Daarom raad ik u aan om uw voorraad Complete Biotics probiotica zo snel mogelijk veilig te stellen.


Delen op sociale netwerken

Over Mike

Geschreven door Mike Gerrie, internationaal gecertificeerde personal trainer en mede-oprichter van het Golden Tree-portaal met blog en tips over actief en gezond leven, dat maandelijks door meer dan 100.000 lezers wordt bezocht.

Leest u meer over de auteur
Met het juiste advies en de juiste informatie kan iedereen zijn doel bereiken - u ook!
Vult u uw e-mailadres in en ontvangt u gratis tips die al meer dan 10.000 Nederlanders en Belgen hebben geholpen.
Laten we vrienden zijn ;)